Pokusov o pizzu bolo v našej kuchyni veľa. Nikdy som nevedela, čo robím zle. Jeden víkend sme strávili s kamošmi na chate v Terchovej, kde sa tento recept objavil. Kamarát zamiesil cesto, ktoré bolo nadýchané a neustále rástlo. Nechápala som, ako pre kristove rany sa podarí niekomu vymiesiť takúto štruktúru cesta. Nuž hneď som si vypýtala recept. Vskutku na prvý pohľad veľmi jednoduchý recept. Žiadne špeciálne múky ani špeciálne misky kysky (miska kyska zo značky Tupperware je, ale aj tak mojou srdcovkou). Stačí iba dobrý hnetač alebo svalnaté rúčky. Prikladám recept na 6 ks.
Ingrediencie na pizzu sú jednoduché:
- 1 kg hladká múka špeciál 00
- 650 ml vlažná voda
- 1 ks droždie
- olivový olej
- cesnak
- soľ
- kvalitný rajčinový pretlak
- oregano
- +všetko čo si chcete dať navrch
Do vody rozdrobíte droždie. Zamiešate a necháte 10-15 min na aktiváciu. Múku dáte do dostatočne veľkej nádoby a pridáte soľ. Postupne na 3x prilievate do múky vodu. Ja cesto pripravujem s robotom a hnetacími hákmi, nakoľko je dôležité mať cesto absolútne hladké. Keď vodu úplne zapracujete pridáte ešte olivový olej, kľudne aj 3 polievkové lyžice. Zamiesite a prikryté vlhkou utierkou necháte 1 hodinu kysnúť. Zatiaľ si pripravíte jednotlivé ingrediencie, ktoré si na pizzu chcete dať.
Vykysnuté cesto rozdelte na 6 častí cca 270 g. Vytvarujte pekné bochníčky, ktoré pripomínajú ženské prsia a nechajte prikryté ešte hodinu kysnúť. Tie bochníky, ktoré nechcete hneď konzumovať si hoďte do mrazničky. Keď sa vám nebude chcieť robiť obed alebo večera iba vytiahnete z mrazáku a budete mať hotové cesto. !Nezabudnite vytiahnuť cesto aspoň 2-3 hodky pred tým nech sa cesto rozmrazí!
Bochníky opatrne tvarujte od stredu prstami jemným naťahovaním. Okrajov sa nedotýkajte aby vám pekne v rúre napučali, chce to len skill. Cesto by sa vám nemalo roztrhnúť.
Rúru si vyšlahajte na maximum. 250-275 stupňov a dajte si spodný, horný ohrev aj so vzduchom.
Na plech dajte papier na pečenie, vytvarovanú pizzu, dajte na ňu rajčinový pretlak, všetko čo chcete a oregano. Dávajte si pozor aby ste tam toho nedali moc. Mohli by ste si ju pokaziť ako ja milion krát, že bola vlhká a v strede sa prepadala.
Vyberte pizzu tak po 8mich minútach. Potrite okraje olivovým olejom a cesnakom.
Nesčemerte sa a dobrú chuť 🙂
Ak budete podľa receptu náhodou piecť pošlite mi foto na instagram @nut.elka .