Receptár: Kari na môj spôsob

Receptár: Kari na môj spôsob

Slová na úvod

Pri dvoch deťoch si uvedomíte, že pri hrncoch trávite dosť času. Varenie je pre mňa relax, lepšie povedané, bol. Teraz bojujem s tým, že musím čo najrýchlejšie navariť a vymyslieť recept, ktorý je jednoduchý, rýchly, viacmenej zdravšieho charakteru a aby ho mohli konzumovať všetky jedince našej domácnosti (okrem nášho chlpatého psa). Povedzte si samé koľko krát ste sa sami seba pýtali “bože čo budem dnes variť?”. Mňa táto otázka ubíja viac ako to aktuálne varenie 😀

Rozhodla som sa v rámci svojho pokoja v duši, spraviť zoznam jedál, ktoré viem variť, chcem variť, a ktoré chutia mojej klientele (Ema, Marcel, občasný stravník Filip a veľmi občasný stravník svokor). Aktuálne mám doma aj môjho tatka – hlavného kritika a môjho učiteľa varenia. Pamätám si ako ma v 6tich rokoch naučil zapínať šporák rozbiť vajcia na panvicu a urobiť si praženicu alebo vajíčkové chleby –  jedlo môjho detstva, lebo veď, ktorému rodičovi by sa chcelo vstávať s deťmi do školy??? Berte to milí rodičia ako návod na dlhší spánok alebo vyhorenú kuchyňu.

Tatko mi povedal, že on nemá rád kari, dnes ochutnal a uznal, že je to chutné. Považujem to za uznanie.

Recept

Čo všetko potrebujete na moje kari: množstvo jednotlivých ingrediencií dávam odo oka podľa počtu stravníkov.

Ingrediencie sme nakúpili v Lidli počas ázijského týždňa
  • olivový olej
  • pór (pár koliesok)
  • cibuľa ( 1 väčšia )
  • cesnak (3 strúčiky)
  • 400 gmorčacie mäso (môžete nahradiť tofu)
  • zázvor (polovička malého koreňa)
  • chilli
  • klíčky/výhonky (2 veľké lyžice)
  • červená paprika-kápia (1 kus)
  • bambusové výhonky (2 veľké lyžice)
  • cukrový hrášok (1 hrsť)
  • kokosové mlieko (1-2 veľké konzervy)
  • zahustený rajčinový pretlak (ja kupujem v lidli v takej tube alebo v DM) – 1 polievková lyžica
  • citrón (podľa chuti)
  • koriander
  • kari korenie/kari pasta
  • arašidy alebo iné oriešky
  • soľ

Ako prílohu si môžete zvoliť ryžové rezance alebo jazmínovú ryžu. Ryža veľmi pekne vonia a rezance majú príjemnú štruktúru.

Kari sa najlepšie pripravuje vo WOK panvici, ak ju ešte nemáte zaobstarajte si ju. Je to síce obrovská rároha ale veľmi dobre sa v nej varí čokoľvek od vajíčok, mäsa, ryže či rezancov. Ja som si ju kúpila v IKEA za prijateľnu cenu – OUMBÄRLIG.

Do panvice nalejeme olivový olej, na ktorom speníme cibuľku do zlatova pridáme nakrájaných pár kolečiek póru, a nakrájaný cesnak. Hneď ako sa vône spoja hodíme opražiť mäsko alebo tofu. Pridáme nastrúhaný zázvor a chilli. Zázvor najľahšie očistíte malou lyžičkou tak, že ho oškrabete. Ak si neprosíte detskú verziu, chilli nepridávajte. Do panvice ďalej hodíte klíčky, nakrájanú papriku na tenké koliečka/prúžky, bambusové výhonky a cukrový hrášok. Keď sa všetkému prepoje chute pridáte kari pastu alebo kari korenie. Následne pridajte kokosové mlieko. Kúpite v Kauflande, v Lidli alebo v DM. Ja mám najradšej to z Lidlu nakoľko má najvýraznejšiu chuť a krémovú konzistenciu. Necháte trošku prevrieť a pridáte lyžicu rajčinového pretlaku.

Na koniec to celé jemne osolíte a pridáte nakrájaný koriander, ktorý dodá jedlu tú správnu vôňu. Ku kari si uvaríte ryžu alebo zalejete ryžové rezance vriacou vodou a necháte ich 1 min postáť, následne ich sceďte a pridajte do woku. 

Podávate s orieškami a citrónom na pokvapkanie. Dúfam, že vám bude chutiť.

Ak budete podľa receptu náhodou variť pošlite mi foto na instagram @nut.elka .

Ešte prikladám pár fotiek použitých ingrediencií.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *